Vrijwilligerswerk binnen een organisatie
Als vrijwilliger binnen een organisatie, vereniging of stichting zet je je in voor het betreffende bedrijf. Er is een nauwe samenwerking met andere vrijwilligers of beroepskrachten. Je krijgt begeleiding en ondersteuning waar nodig.
Vrijwilligerswerk binnen een organisatie is enorm veelzijdig. Je kunt denken aan gastheer/vrouw in een zorgcentra, dieren verzorgen op een kinderboerderij, het besturen van de buurtbus of bijvoorbeeld het begeleiden van een activiteit.
Tijdens een intakegesprek maak je kennis met de vrijwilligerscoƶrdinator/begeleider en het bedrijf zelf. Mocht er een klik zijn, wordt er een overeenkomst opgesteld. Als vrijwilliger mag je altijd eerst ervaren of het werk je bevalt. Dit wordt na een aantal weken samen geƫvalueerd met de organisatie.
De vrijwilligerscentrale helpt bij het vinden van de juiste vrijwilligersplek. Tijdens een vrijblijvende intake wordt er besproken waar de interesses liggen, welke ervaring je hebt en welk vrijwilligerswerk daarbij past.
De vrijwilligerscentrale bemiddeld en probeert zo goed mogelijk te matchen.
Na 3 weken en na 3 maanden is er een contactmoment. Er wordt dan bekeken of het vrijwilligerswerk bevalt. Mocht dat niet zo zijn, wordt er verder gekeken.
De vrijwilligerscentrale vindt het erg belangrijk dat de vrijwilligers zich goed voelen en het werk leuk vinden om te doen.
Lijkt dit soort vrijwilligerswerk je leuk?
Vrijwilligerswerk bij mensen in de thuissituatie (Het maatjesproject)
Als vrijwilliger bij het maatjesproject zet je je in voor iemand anders die hulp nodig heeft in de thuissituatie. Voorbeelden zijn het halen van de boodschappen of helpen bij het onderhouden van de tuin. Echter wordt er voornamelijk gevraagd naar een maatje.
Het begrip maatje is heel erg groot. Zo zijn er wandelmaatjes, kookmaatjes, tuinmaatjes, winkelmaatjes en kletsmaatjes actief. Er wordt altijd gekeken naar de behoefte van de hulpvrager.
De vrijwilligerscentrale heeft een grote rol in dit maatjesproject. De medewerkers proberen de hulpvragers en vrijwilligers zo goed mogelijk met elkaar te matchen.
Dit wordt gedaan door tijdens de vrijblijvende intake een goed beeld te vormen van de vrijwilliger en van de hulpvrager. Op basis van die informatie worden er matches gemaakt. Hierna volgt een kennismakingsgesprek waar de vrijwilligerscentrale ook bij aanwezig zal zijn. Als dit bevalt, zal er een afspraak gemaakt worden tussen vrijwilliger en hulpvrager. De vrijwilligerscentrale blijft nauw betrokken om te evalueren met beide partijen.
Ook hier is het erg belangrijk dat de vrijwilligers en hulpvragers zich op hun gemak voelen en er een goede match ontstaat.