Maandag 16 mei 2022 begint een bijzondere editie van de Avond4daagse: om het 40-jarig bestaan van de gemeente Landgraaf te vieren, zullen er 40 unieke poëzieposters langs de route hangen. Deze posters zijn de afgelopen maanden gemaakt door inwoners van Landgraaf, van kleuters tot senioren.

Dit poëzieposter-project met de titel “Denkend aan Landgraaf…” (naar het beroemde gedicht “Herinnering aan Holland” van Hendrik Marsman) werd ontwikkeld door cultuurcoach Aukje Delnooz van de Vrije Akademie in samenwerking met de bibliotheek en vanuit het voormalige poëziefestival. Samen besloten zij om dit toe te spitsen op het jubileumjaar en om er meer doelgroepen dan alleen het onderwijs bij te betrekken, in het kader van Landgraaf Verbindt.

Met een instructievideo van kinderboekenauteur Erik van Os als startpunt zijn de basisscholen in januari gestart met het schrijven van de eerste gedichten over Landgraaf. Het enthousiasme en de deskundigheid van de leerkrachten kwam daarbij duidelijk naar voren! Bij enkele andere doelgroepen hebben ook een dichter, kunstenaars of een docent spoken word/rap hun inspiratie gedeeld.

Het was uiteindelijk ontzettend moeilijk om slechts 40 posters uit te kiezen voor bij de Avond4daagse, want de resultaten waren allemaal prachtig en uniek! De posters tonen een gevarieerde blik op Landgraaf, vanuit het perspectief van leerlingen van basisscholen An d’r Put, Speurneus, Op gen Hei en Wereldwijs, middelbare scholen Brandenberg en Eijkhagen, cursisten van de Vrije Akademie, senioren uit twee Huiskamers van Welsun, mensen die Nederlands leren bij de Taalcafés van Bibliotheek Landgraaf en (jong-)volwassen deelnemers van WIJ(k) en Connect/MEL.

Ook benieuwd naar deze bijzondere kunstwerken? Doe mee met de Avond4daagse en kijk of je ze alle 40 tegenkomt tijdens je wandelingen!

Meer informatie via Aukje Delnooz via a.delnooz@vazom.nl / 06-45284592 of Natalie Savelsbergh n.savelsbergh@vazom.nl / 06-46201011 / 045-7370302 (Vrije Akademie, algemene nummer)