Via Belgica Marathon 29 mei 2022

Op de laatste zondag van de mooie meimaand werd een marathonloop georganiseerd dwars door het mooie Zuid-Limburg van Rimburg naar Maastricht. De route volgde de vermoedelijke loop van de belangrijke Romeinse handelsweg van Keulen naar Boulogne-sur-Mer in Noordwest Frankrijk, de “Via Belgica”. Romeinen ontbraken dan ook niet deze dag!

De dag was goed georganiseerd vanaf de start in Rimburg tot en met de finish aan de Maas in Maastricht (de lopers startten zelfs in Duitsland aan de andere kant van de Worm en moesten de schilpaddenbrug over om Nederland binnen te komen. De schilpadden stonden overigens niet symbool voor de sportievelingen). Er waren marathonlopers, die de 42,195m in een keer liepen. Verder estafette-Duo-teams die 2x 21,098 m liepen en estafette-quattro teams, die ca. 4 x 10 km liepen.

Landgraaf deed met de “Business Run” (deelnemers van bedrijven) mee met duo’s en quattro’s. En het beste duo van de “Business Run” was “ons” duo Bart Smeets en Frank Geurts, die samen de hele marathon liepen in 3 uur 20 minuten (1 u 47 en 1 u 33). Een heel goed resultaat!

Ondergetekende liep de quattro-estafette samen met Ria van Ginneken (1e étappe), Laura Pluijmaekers (2e) en Nathalie Erens (4e étappe). Ik liep de derde étappe van ruim 10 km van Craubeek tussen Kunrade en Klimmen naar Geulhem, een traject door een heel mooi stukje Zuid-Limburg. Voorbij Craubeek was het klimmen door een dicht begroeide holle weg. Voorbij Termaar en bij Walem was het genieten van mooie uit- en vergezichten tot de Hoge Venen in België aan toe. Tussen Valkenburg en Geulhem een bospad door het hellingbos langs de Geul met soms korte steile klimmetjes en afdalinkjes. Ook mooi en spannend en het rook er naar uien vanwege de vele daslook die daar in de bossen staat (was net uitgebloeid). Voor mij best puffen, maar het mooie landschap maakte veel goed, maakte dat ik het ergste puffen soms vergat. Ik trof het met het weer, niet te warm en af en toe zon en droog. De vierde étappe-lopers, zoals Nathalie, kregen enkele flinke buien over zich heen. Maar ook zij haalden blij de eindstreep.

Al met al een bijzondere dag met een geslaagd evenement om op terug te zien!