Landgraaf 40 jaar jong!

 

Onder het motto ‘voor en door Landgraaf’ ondersteunt gemeente Landgraaf een aantal activiteiten van plaatselijke verenigingen, instellingen en ondernemers om daarmee ons 40-jarig bestaan te onderstrepen. Het gaat hierbij om het aanhaken bij (openbare) evenementen of activiteiten die met een (financiële) waardering van de gemeente extra cachet krijgen. De gemeente trekt hier 130.000 euro voor uit.

Landgraaf Verbindt

Burgemeester Richard de Boer: “Het is aan de organisatoren zélf om te communiceren als de tijd daarvoor rijp is. Eén ding durf ik wel al te zeggen: Landgraaf krijgt vanaf april een goedgevulde activiteitenkalender waar voor iedereen iets te beleven valt. En we zijn blij dat we als gemeente onze waardering kunnen laten zien voor het vele werk binnen onder andere ons verenigingsleven in deze moeilijke tijd. Zo vieren we samen 40 jaar Landgraaf.“

Het samenwerkingsverband ‘Landgraaf Verbindt’ heeft een coördinerende rol bij het toekennen van financiële ondersteuning en publiceert alle speciale evenementen en activiteiten op haar website.

Taptoe

Coördinerend wethouder Alex Schiffelers: “Als gemeente nemen we mede het voortouw om een taptoe mogelijk te maken. Het is ons doel om dit als laagdrempelig evenement te realiseren. Het kost nog veel voorbereiding, maar we gaan het doen!”
Deze taptoe was gepland op 10 juli, maar is verplaatst naar 25 september.

Puzzelwandeltocht dokter Calshof

Op een stralende Koningsdag hebben wij in het kader van 40 jaar Landgraaf een prachtige puzzel wandeltocht gemaakt door de omgeving.
Ongeveer 5 kilometer is er gelopen met in totaal 94 deelnemers. Een tussenstop met een drankje en muziek en bij thuiskomst een quiz met pittige vragen over de geschiedenis van de direkte omgeving.
Daarbij waren 3 prijzen te verdelen.

Aansluitend heeft de gehele Dokter Calshof alle vrijwilligers, personeel en helpende familieleden genoten van een frietjes festijn met lekkere snacks en drankjes.
Al met al een geweldig geslaagde dag!
Een voorbereiding op de aankomende Avond4Daagse Landgraaf…
Wordt vervolgd…

“Denkend aan Landgraaf…”

Maandag 16 mei 2022 begint een bijzondere editie van de Avond4daagse: om het 40-jarig bestaan van de gemeente Landgraaf te vieren, zullen er 40 unieke poëzieposters langs de route hangen. Deze posters zijn de afgelopen maanden gemaakt door inwoners van Landgraaf, van kleuters tot senioren.

Dit poëzieposter-project met de titel “Denkend aan Landgraaf…” (naar het beroemde gedicht “Herinnering aan Holland” van Hendrik Marsman) werd ontwikkeld door cultuurcoach Aukje Delnooz van de Vrije Akademie in samenwerking met de bibliotheek en vanuit het voormalige poëziefestival. Samen besloten zij om dit toe te spitsen op het jubileumjaar en om er meer doelgroepen dan alleen het onderwijs bij te betrekken, in het kader van Landgraaf Verbindt.

Met een instructievideo van kinderboekenauteur Erik van Os als startpunt zijn de basisscholen in januari gestart met het schrijven van de eerste gedichten over Landgraaf. Het enthousiasme en de deskundigheid van de leerkrachten kwam daarbij duidelijk naar voren! Bij enkele andere doelgroepen hebben ook een dichter, kunstenaars of een docent spoken word/rap hun inspiratie gedeeld.

Het was uiteindelijk ontzettend moeilijk om slechts 40 posters uit te kiezen voor bij de Avond4daagse, want de resultaten waren allemaal prachtig en uniek! De posters tonen een gevarieerde blik op Landgraaf, vanuit het perspectief van leerlingen van basisscholen An d’r Put, Speurneus, Op gen Hei en Wereldwijs, middelbare scholen Brandenberg en Eijkhagen, cursisten van de Vrije Akademie, senioren uit twee Huiskamers van Welsun, mensen die Nederlands leren bij de Taalcafés van Bibliotheek Landgraaf en (jong-)volwassen deelnemers van WIJ(k) en Connect/MEL.

Ook benieuwd naar deze bijzondere kunstwerken? Doe mee met de Avond4daagse en kijk of je ze alle 40 tegenkomt tijdens je wandelingen!

Meer informatie via Aukje Delnooz via a.delnooz@vazom.nl / 06-45284592 of Natalie Savelsbergh n.savelsbergh@vazom.nl / 06-46201011 / 045-7370302 (Vrije Akademie, algemene nummer)

Avond4daagse Landgraaf in het kader van 40 jaar ons Landgraaf

 

We gaan weer wandelen met Avond4Daagse Landgraaf. En juist omdat Landgraaf 40 jaar bestaat maken we het extra feestelijk. Zo kwam Juvat Westendorp tevens in het kader van JOGG dansen tijdens de opening, Danny Pouwels kwam zingen. Maar ook de cultuur sector is groot vertegenwoordigd. Cultuurcoach Aukje Delnooz heeft met het project ‘Denkend aan Landgraaf’ op elke route 35 poëzieposters gehangen gemaakt door en voor verschillende doelgroepen in Landgraaf. Ed Gubbels zal een voordracht doen tijdens de afsluiting.

We hebben een route uitgezet van Rimburg naar Übach-Palenberg waar wethouder Alex Schiffelers en 1.stellvertretender Bürgermeister von Übach-Palenberg, Herr Fröschen knipten het start lint door en opende de tweede wandeldag.

Donderdag loopt er een prachtige route door Schaesberg/ Strijthagen en op vrijdag pakken we helemaal uit met een echte Via Gladiola, de voordracht van Ed Gubbels en Clara Zoerbier! We maken er een feestje van!

De Avond4daagse Landgraaf vindt plaats op 16, 17, 19 en 20 mei

Voetbalvereniging Kakertse Boys 75 Jaar!

Feestweekend Kakertse Boys op 21 en 22 mei!

 Koor Musica Vincit nodigt  u van harte uit voor ons concert

 

“MUZAÏEK”

 

Na ruim twee jaar stil zijn, kunnen en mogen we eindelijk weer van ons laten horen. En dat doen we graag. Zoals u van ons gewend bent, bieden wij u een feestelijk en gevarieerd programma. Tevens brengen wij met dit concert een aubade aan Landgraaf, want de gemeente Landgraaf bestaat veertig jaar.

In 2019, toen wij bezig waren met de organisatie van ons bevrijdingsconcert, t.g.v. 75 jaar Bevrijding en de Kerstoratoria hebben wij verschillende musici en solisten benaderd. Jammer genoeg moesten we deze concerten noodgedwongen annuleren i.v.m. de Corona pandemie. Maar daarom niet getreurd. Inmiddels hebben we de stoute schoenen aangetrokken en deze musici weer benaderd en gevraagd om met ons mee te werken aan dit concert. Blij dat we zijn, dat bijna iedereen weer kan en wil meedoen.

Met medewerking van Daphne Ramakers sopraan, Pascal Pittie tenor, Pavlina Heckmanns piano, Strijkkwartet o.l.v. Ingrid Holleman, leden van de Coriovallum Pipe Band en Marit Nellessen student, smeden wij de puzzel van muziek tot een duidelijke MUZAÏEK.

Dit concert vindt plaats op zondag 22 mei om 14.30 uur in het Cultuurhuis te Landgraaf, Veldstraat 21.

Toegangskaarten à € 15,00 (incl. één consumptie) zijn verkrijgbaar via onze leden of aan de kassa bij het Cultuurhuis.

Dit concert komt mede tot stand met financiële steun van de gemeente Landgraaf, Fonds voor Sociale Instellingen, sponsoren middenstand en Vrienden van….!